Через несприятливі погодні умови аграрники не дозбирують у цьому році 14,5 тисяч тон ранніх зернових Друк
Понеділок, 16 серпня 2010, 19:38

     Через несприятливі погодні умови аграрники не дозбирують у цьому році 14,5 тисяч тон ранніх зернових. Жнива на Буковині наближаються до завершення, порівняно з минулорічним, врожай цього року буде трохи меншим. Проте, у будинку із левами цьогорічну врожайність вважають таки високою, складає вона приблизно 28 центнерів на гектар.

Ще кілька місяців тому аграрії прогнозували в області високу врожайність. Посіви озимих відбулися в оптимальний термін, сприятливою виявилася зима – озимина добре перезимувала, гарною була і весна – не було різкого потепління. У травні пройшли легенькі дощі, відтак усі очікували на гарний врожай. Сподівання перекреслили червневі затяжні дощі – вони позначилися на якості та кількості зерна.

Олег НАДТОЧІЙ, начальник ГУ агропромислового розвитку ОДА:«На сьогоднішній день жнива майже завершилися. Триває дозбирування гречки. Наразі 66,6 тисяч гектарів скошено та обмолочено».

Усього, відзначив Олег Надточій, зібрано вже 95% зернових та зернобобових культур. Кращі показники врожайності на Кіцманщині та Кельменеччині. За оперативними даними, вона складає 32 центнери на гектар. Найбільше в області зібрано пшениці, відзначають в ОДА – 121 тисячу тон. Однак, порівняно з минулорічними показниками, це на 10,5 тон менше. Та це ніяк не вплине на вартість хлібобулочних виробів – завдяки торішнім запасам зерна у найближчі місяці ціна не зросте.

Олег НАДТОЧІЙ: «Зерно зібране достигає. Сьогодні тримаємося на запасах зерна ще з минулого року. На Неполоківському хлібокомбінаті зерно є ще з минулого року – тож два місяці будемо ще на залишках по старих цінах».

Наразі область готується до посіву озимих культур, відзначив Надточій. Він також закцентував увагу на протипожежній ситуації в краї.

На території краю дислокуються підрозділи місцевої пожежної охорони, приведено в готовність і пожежно-рятувальну техніку. У разі небезпеки, всі автомобілі забезпечені засобами для гасіння хліба на корені, відзначив Олег Надточій.

 Олександр Хмель "Телеканал Чернівці"